[MCQ] NCERT Class 10th Science Chemical Reactions and Equations Important Question Answers

Chemical Reactions and Equations Important Questions with answers– In this Article 10 MCQ Questions with Answers From NCERT Class 10th Science Chapter 1 are provided. You can learn them and boost your preparation.

Class 10 Science | Chapter 1 | Chemical Reactions and Equations

1. Magnesium ribbon is rubbed before burning because it has a coating of

(a) basic magnesium carbonate

(b) basic magnesium oxide

(c) basic magnesium sulphide

(d) basic magnesium chloride

Answer: a

2. Which of the following statements about the given reaction are correct?

3Fe (s) + 4H2O (g) → Fe3O4 (s) + 4 H2 (g)

(i) Iron metal is getting oxidised

(ii) Water is getting reduced

(iii) Water is acting as reducing agent

(iv) Water is acting as oxidising agent

(a) (i), (zi) and (iii)

(b) (in) and (iv)

(c) (i), (ii) and (iv)

(d) (ii) and (iv)

Answer: c

3. Which of the following are exothermic processes?

(i) Reaction of water with quick lime

Also Read -  [MCQ] Class 10th NCERT Maths Polynomial Quiz

(ii) Dilution of an acid

(iii) Evaporation of water

(iv) Sublimation of camphor (crystals)

(a) (i) and (ii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (i) and (iv)

(d) (ii) and (iv)

Answer: a

4. Oxidation is a process which involves

(a) addition of oxygen

(b) addition of hydrogen

(c) removal of oxygen

(d) removal of hydrogen

Answer: a

5. The process of reduction involves

(a) addition of oxygen

(b) addition of hydrogen

(c) removal of oxygen

(d) removal of hydrogen

Answer: b

6. Give the ratio in which hydrogen and oxygen are present in water by volume.

(a) 1:2

(b) 1:1

(c) 2:1

(d) 1:8

Answer: a

7. Which among the following statement(s) is (are) true?

Exposure of silver chloride to sunlight for a long duration turns grey due to

(i) the formation of silver by decomposition of silver chloride

(ii) sublimation of silver chloride

(iii decomposition of chlorine gas from silver chloride

(iv) oxidation of silver chloride

Also Read -  [MCQ] Class 10th NCERT Maths Linear Equations Quiz

(a) (i) only

(b) (i) and (iii)

(c) (ii) and (iii)

(d) (iv) only

Answer: a

8. MnO2 + 4HCl → 2 + 2H2O + Cl2

Identify the substance oxidized in the above . equation.

(a) MnCl2

(b) HCl

(c) H2O

(d) MnO2

Answer: d

9. When Ag is exposed to air it gets a black coating of

(a) AgNO3

(b) Ag2S

(c) Ag2O

(d) Ag2CO3

Answer: b

10. Which of the following is an endothermic process?

(a) Dilution of sulphuric acid

(b) Sublimation of dry ice

(c) Condensation of water vapours

(d) Respiration in human beings

Answer: b

These are Important Question Answers of NCERT Class 10th Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations. You Can Read More NCERT Science Questions From NCERT Science MCQ Section.

Leave a Reply